itulau_fanua

FOU

Patrick's Day Saint na faʻasalalau le Kerisiano i Aialani e le o Irish

O ai St. Patrick ma aisea e tatau ai ona tatou faamanatuina o ia? O St Patrick o le puipuiga ma taiala o Aialani. O le mea e ofo ai, e le o ia o Irish.
O St. Patrick na alu ese mai le faatauina atu o se pologa i le taʻua o le aumaia o le Kerisiano i Aialani, o le tala lea a Elizabeth Stark, le pule sili o le Falemataʻaga o Irish American Heritage i Albany, Niu Ioka.
"Na ia miti o loo fetagisi le Irish mo ia ma latou manaomia o ia," o le tala lea a Stark.O ia lea na faia tagata Celt ma tagata faapaupau ma Kerisiano.”
O le aso o St. Patrick e faamanatuina i le aso 17 o Mati, o le aso lea na manatu ai na maliu o ia. O le tausamiga na muamua fesoʻotaʻi ma talitonuga faʻalelotu, ae o le taimi nei o se faailoga o le faamaualuga Irish.
E tusa ai ma le Stack, seia oʻo i le 40 tausaga talu ai, o se taimi masani, faʻalelotu ma le mamalu i Aialani. O loʻo tapunia pea le pa.
Ae ua suia mea. O faailoga malie e pei o le ofuina o ofu lanu meamata, goblins, ma shamrocks ua lauiloa i le taimi o lenei tausamiga. Ae peitai, o le a le uiga moni?
I le 16, na fai mai ai Stark, na pueina o ia e tagata faomea ma ave i Aialani, lea na faatauina atu ai o ia e fai ma pologa.
“Sa ia faaaluina le ao ma le po i le fanua e leoleo mamoe ma tatalo, ma o lenei masaniga faifai pea o le tatalo ma le galue na suia ai o ia,” o le tala lea a le faifeau Katoliko o Matthew Paul Grote o le Missionary Society i se faamatalaga.mo lona olaga atoa.”USA Today.” I le ono tausaga mulimuli ane, na ia faalogoina ai le siufofoga o le Atua i se miti o faasino atu o ia i se vaa e ave ai o ia i le fale.”
E tusa ai ma Stark, na sola Patrick i Farani i le AD 408 ma iu ai ina maua lona auala i lona aiga ma Aialani.
Na faauuina o ia e epikopo i le TA 432 ma na auina atu e Pope Selestine I i Aialani e faasalalau le faaKerisiano ma lagolagoina Kerisiano ua leva ona nonofo ai.
“Sa naunau Patrick e fesoasoani e faamāmā mafatiaga o tagata Aialani, o ē na mafatia i le nofo pologa, o taua sauā a ituaiga ma ifoga faapaupau.O le poto masani faʻapolofesa lea na ia malamalama ai i lona valaʻau e avea ma patele Katoliko, ”o le tala lea a Grote i se faʻamatalaga imeli.
E tusa ai ma le tala a Grotter, na osofaia soo Patrick ma pueina e aiga Irish. Ae ui i lea, na faʻaaogaina e Patrick auala e le faʻaleagaina ma sa naunau e toe faʻafoʻi. Ona ia faʻaaogaina lea o le avanoa e aʻoaʻo ai le Faʻatuatua Katoliko.
“O Patrick o se faailoga o le savali o le talalelei o le alofa ma le faamagaloga, ma o galuega mamafa uma ma taumafaiga faaagafesootai e oo mai i le galue malosi o le olaga moni,” o le tala lea a Grotter.
O St Patrick o le tagata na aumaia le faaKerisiano i Aialani. Na ia tusia ni tusi se lua, o se talaaga faaleagaga, Confessions, ma se Tusi ia Corrotix, lea na ia uunaia ai le au Peretania e taofi le sauaina o Kerisiano Irish.
Fai mai Stark e tele talatuu o loo siomia ai St. Patrick, e pei o le talitonuga na ia tafiesea gata mai Aialani ma faasaoina le Tupu Maualuga o Aialani.
“Na latou fai mai na ia tuliesea gata mai Aialani, ae o le mea moni o le a leai ni gata i Aialani ona e le lelei le tau mo i latou,” o le tala lea a Stark. o tagata faapaupau.”
O le aso o St. Patrick e faamanatuina i le lalolagi atoa ia Mati 17. O le aso foi e fetaui ma le aso malolo Kerisiano o le Fagafulu, o se vaitaimi e 40 aso e tumu i tatalo ma anapogi.
O Kerisiano Irish e o i le lotu i le taeao ma faamanatu i le aoauli. O aso malolo Katoliko na faamanatuina i Aialani talu mai le 8th seneturi.
O le mea e ofo ai, o le uluai faamaumauga na faamaumauina o le St. Patrick's Day parade na tupu i le 1601 i St. Augustine, Florida, ae le o Aialani. I lena taimi, o se kolone Sipaniolo. E tusa ai ma le Stack, o le solo ma le faamanatuina o le aso o St. Patrick. o le tausaga na muamua atu na faatulagaina e le patele Aialani o Ricardo Atul.
Ina ua maeʻa le oge pateta, na faʻateleina le faitau aofaʻi o tagata Irish i le Iunaite Setete. O le solo muamua na faia i Niu Ioka i le 1762, ae na avea ma se faʻataʻitaʻiga faaletausaga i le 1851 ina ua amata e le Irish Aid Society lana solo faaletausaga. O le savaliga, lea na faapitoa lava tele i Niu Ioka, ua manatu nei o le savaliga sili ona leva a tagata lautele i le lalolagi ma sili ona tele i le Iunaite Setete, ma sili atu i le 150,000 tagata auai, e tusa ai ma le History.com.
I le taimi muamua, na teena e le Iunaite Setete le Irish, faʻavasegaina o le 'ava malosi, ma e leʻi aʻoaʻoina i ata nusipepa.
"Na amata le savaliga i fitafita Irish-Amerika o taumafai e faʻaalia lo latou faʻamaoni ia Amerika," o le tala lea a Stark.
Ona toe foi lea o le tu ma Aialani. Stark fai mai o le solo ua avea nei ma meafaigaluega e faʻamalosia ai tagata tafafao maimoa ma auina atu i fafo tu ma aganuu a Irish, measina ma musika.
"E tatau ona avea o se aso mitamita i le Irish, ae o le tuputupu ae i Aialani, e sili atu o se aso aoga," o le tala lea a Marigold White ia USA TODAY.
Ua faapea mai White, o se tagatanuu o Aialani sa nofo i le Iunaite Setete ae o loo nofo nei i Ausetalia: “I le avea ai o se tagata matua, aemaise lava se tasi o loo nofo i atunuu i fafo i Aialani, e iai sona tāua faaleaganuu, e ui lava ou te faaaogāina i nisi taimi mo tagata Aialani” Tau lava ina onā ai.Ireland. e tele lava mea e tatau ona faamanatu.”
O se tasi o talatuu o loo siomia ai St. Patrick o le auala na ia faaaogaina ai le shamrock e aoao atu ai le faaKerisiano i isi.
Na ia faamatalaina le auala e tolu laulaau o le clover, ae o se fugalaau lava. E talitutusa lenei ma le Tolutasi, lea o loo i ai le Atua, Alo, ma le Agaga Paia, ae tasi lava le vaega. E tusa ai ma le Stack, o le shamrock ua avea nei ma fugalaau aloaia o Aialani e fa'amamaluina ai le Aso o St Patrick.
Leprechauns na tulaʻi mai le talitonuga Celtic e faʻaaoga e fairies ma isi mea faʻataulāitu o latou malosi e faʻafefe ai le leaga. O le faʻapotopotoga e taumatemate e sau mai le lauiloa Disney 1959 ata tifaga "Darby O'Gill ma le Little People," lea na faʻaalia ai Irish goblins, Stark fai mai.


Taimi meli: Mati-18-2022